header foto header foto header foto header foto header foto

Zaalhockey

Zaalhockey seizoen 2019/20, aanpassingen in de spelregels

Vliegende keeper
Teams konden er tot en met seizoen 2018-2019 voor kiezen om te spelen met een volledig uitgeruste keeper of een speler met keepersrechten, een zogenaamde ‘vliegende keeper’. Deze vliegende keeper droeg een afwijkend shirt en had bij het verdedigen van een strafcorner of strafbal een helm op. In het veldhockey is deze ‘vliegende keeper’ al vervallen en vanaf komend zaalseizoen geldt dit ook in de zaal. Een team speelt of met 5 spelers en een volledig uitgeruste keeper of met 6 spelers. Als ervoor wordt gekozen te spelen met 6 veldspelers dan is er niemand die de rechten heeft van een keeper. Er is dan dus ook niemand die binnen de cirkel de bal met het lichaam mag spelen. Ook staat er niemand in het doel bij het verdedigen van de strafcorner. Alle 6 spelers staan dan aan de andere zijde van het doel ten opzichte van waar de bal wordt aangegeven.

Overige spelregelwijzigingen
Naast bovengenoemde spelregelwijzigingen worden nog enkele andere spelregelwijzigingen doorgevoerd:
  • Net als bij het veldhockey worden de regels met betrekking tot het einde van een strafcorner aan het einde van de wedstrijd (uitspeelcorner) gelijk getrokken met de regels die gelden voor het beëindigen van de strafcornersituatie gedurende de wedstrijd. Tot en met seizoen 2018-2019 was een uitspeelcorner ook ten einde als de bal voor de tweede keer buiten de cirkel kwam. Dit is nu geschrapt. Nu geldt: de strafcorner is (onder andere) ten einde als de bal meer dan 3 meter buiten de cirkel is, net als tijdens de wedstrijd.
  • Bij een aanvallende vrije push binnen 3 meter van de cirkel is het de verdedigers, die binnen de cirkel en binnen 3 meter afstand staan, toegestaan om met de aanvaller (die een selfpass neemt) mee te bewegen, mits de vrije push direct wordt genomen. Deze verdedigers mogen niet de bal spelen of een poging doen om de bal te spelen, voordat de bal minimaal 3 meter is verplaatst. Als de aanvaller er niet voor kiest de vrije push direct te nemen, dan moeten alle andere spelers (aanvallers en verdedigers) op zijn minst 3 meter afstand nemen van de bal totdat de vrije push wordt genomen.
  • Spelers van het verdedigende team bij een strafcorner die niet achter de achterlijn plaatsnemen, moeten voortaan achter kop cirkel aan de andere zijde van het veld zich opstellen (Tot en met afgelopen zaalseizoen was het zo dat spelers zich achter de middenlijn mochten opstellen).
  • Indien een aanvaller bij een strafcorner de cirkel betreedt voordat de bal is aangegeven, wordt de aangever bestraft voor deze overtreding en dient deze zich dan achter de kop cirkel aan de andere zijde van het veld op te stellen.

Graag geven we jullie daarnaast nog wat praktische informatie over zaalhockey:
  • Per wedstrijd mogen maximaal 12 spelers deelnemen aan een zaalhockeywedstrijd, waarvan 6 in het veld en 6 wisselspelers. Overige spelers kunnen op de bank of op de tribune plaats nemen. Bij een groot team kan je er ook voor kiezen om steeds een aantal spelers thuis te laten.
  • Elke speler speelt met een zaalhockeystick, een zaalhandschoen en heeft zaalhockeyschoenen aan. Uiteraard zijn een bitje en scheenbeschermers verplicht.
  • Keepers met metalen gespen aan hun klompen kunnen via [email protected] stoffen riempjes vragen. Stoffen hoezen over legguards schaf je eventueel zelf aan, maar zijn niet verplicht.
  • Alle juniorenteams moeten worden begeleid door tenminste 1 ouder.
  • Elk team zorgt elke wedstrijd voor een eigen scheidsrechter. Dit kan geen teamgenoot zijn.
  • Vervoer van en naar de wedstrijden wordt door het team zelf geregeld.
  • Ieder team heeft 1 of 2 keer zaalleiding. De data staan in de Bennebroek- en hockey.nl-App (even doorklikken in de Agenda).
  • Informatie over de locatie, het wedstrijdverloop, de formulieren en de spelregels maar ook de informatie voor de scheidsrechters staat binnenkort op de website. [zie bijvoorbeeld hieronder de belangrijke documenten.

De zaalhockeycontributie bedraagt circa € 75. Het bedrag wordt ieder jaar bekendgemaakt voordat het zaalhockeyseizoen van start gaat. Het geldt per speler ongeacht het aantal spelers in het team. Het bedrag wordt altijd in januari via een incasso geïnd.

Belangrijke documenten: