Standaardtenue en reservetenue? Kledingkeuze thuis- en uitwedstrijden

Nieuws afbeelding 12-3-2017
We krijgen regelmatig vragen over tenuekleuren. Een veelvoorkomende vraag gaat over de kledingkeuze voor de thuis- en uitwedstrijden. Vaak wordt er gesproken over een thuis- en uittenue, maar dat is niet juist.

In de praktijk zien we dat tegenstanders en scheidsrechters bij hun wedstrijdvoorbereiding uitgaan van het standaardtenue van de clubs, zij weten dat in geval van onduidelijkheid de bezoekende vereniging het tenue aanpast. Het is dan heel vervelend als een team zonder reden afwijkt van de regels en zijn reservetenue draagt. Om verwarring en onduidelijkheid te voorkomen is het belangrijk om te weten hoe het zit. Daarom geeft de competitieleiding van de KNHB een toelichting:

Spelers zijn verplicht alle officiƫle competitiewedstrijden in het standaardtenue te spelen. Dit is het basistenue van de vereniging.
Wanneer het standaardtenue in uitwedstrijden teveel lijkt op het tenue van de thuisspelende vereniging, dan past de bezoekende vereniging zijn/haar tenue (tenminste shirt en kousen) aan. Er wordt dan gebruik gemaakt van het reservetenue.
Indien een team verplicht met rugnummers speelt, dan dient ook het reservetenue te zijn voorzien van rugnummers.

Er mag dus alleen gebruik worden gemaakt van het reservetenue als spelen in het standaardtenue niet mogelijk is. Dit zorgt ervoor dat tegenstanders en scheidsrechters weten wat ze kunnen verwachten.

Nog geen agendapunten.