header foto header foto header foto header foto header foto

Arbitrage

Spelregelwijzigingen in het nieuwe seizoen - svp aandachtig lezen!

Nieuws afbeelding 1-7-2019
Voor het komende seizoen zal er een aantal spelregels wijzigen. Deze wijzigingen komen voort uit de regelwijzigingen die internationaal al doorgevoerd zijn op 1 januari en nu dus ook in Nederland miv het nieuwe seizoen (1 augustus).

Begin september zal de arbitragecommissie nog een spelregelavond organiseren om uit te leggen hoe exact omgegaan moet worden met de nieuwe regels. Ook zullen de briefings nog gedeeld worden over hoe om te gaan met alle spelregels.
  1. Wedstrijden zullen voortaan gespeeld worden in 4 kwarten van 17.5 minuten met een rust van 2 minuten tussen het 1st en 2de kwart en 2 minuten tussen het 3de en 4de kwart. Tussen het 2de en 3de kwart is de rust 5 minuten (zoals nu ook al het geval was tussen 2 helften). Dit betekent dat wedstrijden langer gaan duren en op tijd beginnen nu nog belangrijker is. Vooral ook tussen de kwarten!
  2. De vliegende keep bestaat niet meer. Je speelt of met een keeper of met 11 veldspelers. Als je met 11 veldspelers speelt mag niemand dus de bal met het lichaam spelen in de cirkel en zijn helmen en keepershandschoenen ook niet toegestaan. Ook niet tijdens strafcorners en strafballen!
  3. Overal 5 meter! Verdedigers moeten op 5 meter afstand staan bij een vrije slag. Dat is niets nieuws. Wel zagen we dat bij een vrije slag op de rand van de cirkel de verdedigers net binnen de cirkel gingen staan. Dat mag nu niet meer. Iedereen moet op 5 meter staan ook binnen de cirkel. Hoe en wat precies is een leuk thema voor de spelregelavond.
  4. Vrije slag overal binnen de cirkel. Bij een overtreding van de aanvallende partij binnen de cirkel mag de verdediging nu de vrije overal in de cirkel nemen net zoals in de zaal. Buiten de cirkel moet de bal op de loodlijn van de overtreding genomen worden.
  5. Uitspeelcorner verdwijnt. Een corner is nu afgelopen als de bal 5 meter buiten de cirkel komt. Ook bij een uitspeelcorner (strafcorner aan het einde van een kwart) is dit nu de regel.
Voor informatie vanuit de bond kijk ook even op