Op de middenstip met…Arjan Heusdens

24 maart 2022

"Bennebroek wil een familie hockeyclub zijn én we willen waar mogelijk op een zo hoog mogelijk niveau presteren”

In ‘Op de middenstip met…’ komt iemand aan het woord die zich betrokken voelt bij onze hockeyclub. Om nader kennis te maken, om een boodschap te geven, om te vertellen wat zijn of haar betrokkenheid bij de club is. Aan het begin van de lente is het de beurt aan Arjan Heusdens, al jarenlang lid van de TC, coach, trainer én speler.


Arjan, vertel eens over jouw geschiedenis bij de club!

Ik heb in de jeugd bij Rood-wit in Aerdenhout gehockeyd, ik woonde toen in Haarlem. Via een vriend kwam ik bij de senioren van Bennebroek terecht. Tevens heb ik een uitstap van een jaar of zes gemaakt naar een vriendenteam op Hurley. Op mijn 35e sloot ik mij aan bij Veteranen A van Bennebroek en met de meeste mannen hockey ik nu 15 jaar samen. Wat de charme van de club is? Je kent bijna iedereen, bij een grotere club ben je toch vaker een nummer. Ik vind het leuk dat mijn kinderen hier hockeyen. Mijn zoon Sven speelt in de A1 en mijn dochter Aliex in de C1. Zij zijn ook jong begonnen. Mijn vrouw moedigt ze graag aan langs het veld. We wonen in Heemstede.

Je bent nu lid van het bestuur namens de Technische Commissie (TC), waarin je al veel gedaan hebt, toch?

Dat klopt, in de TC ben ik 15 jaar geleden begonnen, eerst voor de Jongste Jeugd, later ook voor de Junioren en recent voor de Senioren. Ik heb daarnaast altijd teams getraind en gecoacht; van Jongste Jeugd teams tot junioren- en seniorenteams. Zowel breedteteams als 1e teams. Waar die inzet vandaan komt? Ik vind het ‘t allerleukste om spelers en teams beter te laten hockeyen! Vanuit spelvreugde en plezier naar specifiek en doelgericht trainen. Daarnaast vind ik het gewoon een hele leuke sport. Sport in het algemeen vind ik leuk om te volgen en al helemaal teamsporten. Ik heb mij er altijd in verdiept, ik heb cursussen gevolgd. Ik probeer ook uit een breed pallet aan sporten dingen te halen voor het hockeyen, bijvoorbeeld op het gebied van teamsport, loopscholing of techniek.


Kun je hier een voorbeeld van geven?

Ik scheurde op mijn 25e mijn kruisband en meniscus af met hockey. Mijn fysiotherapeut liet mij toen zien dat ik niet goed bewoog. Dat was zo’n inzicht voor mij. Toen heb ik opgepikt dat motorisch bewegen belangrijk is. Ik ben gaan onderzoeken hoe dat wordt toegepast bij andere sporten en wat wij daarvan kunnen leren. Ik geloof in het feit dat door motorisch goed te bewegen we in hockey, of welke sport dan ook, beter worden. Ik beoefen zelf ook graag andere sporten, zoals snowboarden en padel en ik bezoek de sportschool.


De TC gaat in brede zin over de kwaliteit van het hockey. Onderdeel hiervan is de indeling van de teams. Hoe deelt de TC een team in?

Bij het indelen van de teams kijken we als eerste naar het aantal jongens en meiden per lijn (dat is de leeftijdscategorie). Hoeveel teams kunnen we dan maken? Dat komt qua aantal spelers nooit perfect uit. We gaan dan per lijn bekijken welke spelers er wellicht in een andere lijn nodig zijn om een representatief team te vormen. Zowel bij de jongens als bij de meiden is dit altijd een hele puzzel. Daarna: wie zetten we bij elkaar? Iedereen kijkt op een andere manier naar spelers. Bij de jongste jeugd vind ik dat je bij kinderen zoveel mogelijk moet husselen. Wij kijken dan niet naar de sterkte, wel naar evenredigheid. De bond houdt ook geen standen meer bij. Dit zorgt er mede voor dat de druk om te presteren minder groot is.

Ook is het zo dat een kind kan gedijen in het ene team, maar in het andere weer niet. Daar proberen we ook rekening mee te houden. Het team moet voor elke speler leuk zijn!


Wie zijn er betrokken bij het besluit in welk team een kind terechtkomt?

Voor alle breedte teams geldt dat de TC na gesprekken met coaches en/of trainers de teamindelingen maakt. Een TC lid moet dan ook meerdere wedstrijden bekijken van diens lijn. De 1e teams worden door de zogeheten Technisch Manager (TM) ingedeeld. De TM doet dit ook op advies van trainers, coaches en TC. Het gaat dan over zaken als techniek, opkomst, spelinzicht en inzet. Daar wordt dan met elkaar over gediscussieerd. Bij de Jongste Jeugd wordt er ook input geleverd door de veldcoördinatoren.


De teamindeling lijdt elk jaar wel in meer of mindere mate tot onrust bij spelers en ouders.

Eerlijk gezegd doen we het nooit voor iedereen goed. Er zijn altijd mensen ontevreden. Vanuit de bond wordt er advies gegeven waar je als TC bij de indeling op kan letten en daar kijken we ook naar. Ons uitgangspunt is en blijft: hoe kunnen we het voor ieder kind en junior naar zijn of haar zin maken? Uiteindelijk proberen we tot de beste mix te komen.

Hoe kijk je naar ouders of leden die ontevreden zijn over de keuzes van de TC of de TM?

Lastig is dat ouders soms een andere kijk hebben op hun kind dan een TM of trainer. Dat is de druk die wij voelen. Wij krijgen dan wel commentaar op onze indeling. Dat snap ik. Maar de manier waarop we soms worden benaderd… dat vind ik echt niet kunnen. Je ziet het helaas in de hele maatschappij, en dus ook bij onze club. Ouders zijn in het algemeen harder en mondiger geworden. Als er vragen zijn over de indeling, stel die dan alsjeblieft op een normale en nette manier. Richt je vraag aan de TC. En voor een 1e team aan de TM. Doe dat met respect.

Arjan, laat ik dan ook nog een ander punt aanstippen dat ik wel eens opvang. Ouders zien dat de eerste teams, ook wel ‘selecties’ genoemd, beter en vaker training krijgen dan andere teams. Waarom doen we dat?

Dat klopt, en de 1e teams beginnen vaak ook een paar weken eerder met trainen na een seizoens pauze dan andere teams. Zij betalen hiervoor extra contributie. Dat hoort bij de visie op ons hockeyen. Bennebroek wil een familie hockeyclub zijn én we willen waar mogelijk op een zo hoog mogelijk niveau presteren. Hoe hoger een team speelt, hoe eerder je een trainer en coach vindt. In vergelijking met omliggende clubs is de begeleiding van onze 1e teams wel minder bemenst. Maar onze breedte teams hebben allemaal 2 keer in de week training, terwijl op veel andere clubs er maar 1 training wordt verzorgd door een trainer.


Ik ben dan ook zeer blij dat onze Technisch Manager (Menno Reyenga) de afgelopen jaren elke keer weer eigen enthousiaste trainers inzet. En we zijn daarbij altijd op zoek naar verbetering. Dat geldt voor alles wat we doen.

Deel dit bericht

Andere artikelen

24 maart 2025
In deze nieuwe rubriek behandelen we vragen die bij het bestuur binnenkomen.
Een interview met onze sponsor OfficeZ
11 maart 2025
Een interview met onze sponsor OfficeZ
18 oktober 2024
Een interview met onze hoofdsponsor: MvM Makelaardij.
Meer artikelen